Een backbox is een speciale behuizing om inbouwluidsprekers optimaal te monteren.

Als je van plan bent om je luidsprekers in de muur of het plafond in te bouwen, ben je het begrip backbox misschien al eens tegengekomen Een backbox is een speciale 'behuizing' die je in het plafond of de muur achter je luidsprekers kunt plaatsen. In principe adviseren wij je om een backbox te gebruiken, en wel om:

  • een luchtdichte montage van de luidsprekers mogelijk te maken, bijvoorbeeld in een ongelijk oppervlak of als de muur/het plafond zelf niet luchtdicht is. Als je muur bijvoorbeeld niet luchtdicht is, is het geluid slechter omdat de bassignalen die uit de voor- en achterkant van de luidspreker komen elkaar opheffen;
  • te voorkomen dat het geluid uit de achterkant van de luidspreker zich verspreidt naar aangrenzende kamers;
  • de vochtisolatie te herstellen als deze doorbroken is doordat er gaten voor de luidsprekers zijn gemaakt;
  • te voldoen aan de brandveiligheidseisen voor wanden en plafonds;
  • aan de achterkant van de luidsprekers voldoende volume te creëren, voor het best mogelijke geluid.

Als je te veel of te weinig ruimte achter de speakers hebt, gaat dat namelijk ten koste van de geluidskwaliteit. Als er te veel lege ruimte achter de speaker zit, krijgt de luidsprekermembraan geen tegendruk en wordt de bas onnauwkeurig – te los en rommelig. Bij te weinig volume wordt de luidsprekermembraan juist te veel tegengehouden, waardoor hij te weinig bas weergeeft. Met een backbox weet je zeker dat er voldoende lege ruimte achter je luidsprekers zit, waardoor ze optimaal tot hun recht komen.

Houd rekening met backboxen bij het bouwen van muren of plafonds, Bijna alle backboxen zijn breder dan de luidsprekers zelf en moeten daarom heel nauwkeurig gemonteerd worden vanaf de achterkant van de muur/het plafond. Hierdoor is het natuurlijk heel lastig om ze achteraf te plaatsen. Het beste is daarom om vanaf het begin al rekening te houden met de plaatsing van backboxen, bijvoorbeeld bij een renovatie.

Afdrukken